Blog Munkaadóknak
Mindenki ismer olyan interjúkérdéseket, amivel fel lehet mérni a jelölt rátermettségét az adott pozícióra. Sokan klisének tartják már megkérdezni a jelölt erősségét vagy éppen gyengeségét. Viszont, ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több ugyanolyan megfelelő jelöltünk vagy egy adott pozícióra, új módszerekhez kell folyamodnunk.

Ilyenkor jönnek elő, a furcsa interjúkérdések. Ezeket a kérdéseket akkor alkalmazzuk, amikor ki szeretnénk picit mozdítani a jelöltet a komfortzónájából. Az alábbi pár kérdés mögé nézünk, hogy több információnk legyen a jelöltekről, mint amennyi a CV-ben megtalálható.

1. Ha lenne választása, milyen szuperhős lenne?

Ezzel a kérdéssel nem azt akarjuk megtudni, hogy a jelölt Marvel vagy DC rajongó-e, hanem hogy a választását mivel indokolja. Figyeljük meg, hogy milyen gyorsan reagál a kérdésre és milyen logika mentén indokolja válaszát.

2. Ha több száz olvasatlan e-mail közül választania kellene, melyik 20 lenne az, amit elolvasna?

Itt arra vagyunk kíváncsiak, hogy tud priorizálni a jelöltünk. Ha nagyon elmerül a részletekben, nagy valószínűséggel a jövőben felmerülő problémákat is elkezdi boncolgatni. Ha az utolsó 20-at olvasná el, valószínűleg gyorsan szeret reagálni.

3. Ön szerint hány vak zongoraművész van Európában?

Itt is a válasz miértjét kell figyelnünk. A jelöltünk elkezdi levezetni a megoldást, vagy csak hozzávetőleg értéket ad meg? Ilyen típusú kérdésekkel megtudhatjuk mennyire jellemzik analitikus gondolkodásmód a jelöltünket.

Fontos kiemelnünk, hogy éreztetnünk kell a jelölttel, hogy ezek a kérdések nem támadó jellegűek. Igyekezzünk az interjút egy könnyed beszélgetéssé alakítani, semmiképpen ne legyen vallatás. Próbáljuk ne csak a választ, hanem a gondolkodásmódot, érvelést is figyelembe venni.  Így sokkal átfogóbb képet kapunk az interjú végén a jelöltről és sokkal könnyebb lesz meghozni a döntést is.

Amennyiben többet szeretne olvasni az interjúztatás témájában kattintson ide.

Kovács Klaudia
HR Tanácsadó