Blog Munkaadóknak
pse2017-a-fejlodes-eve_440x200Bár már javában dübörög az újév és kezd távolodni 2017 emléke, mégis szánjunk rá egy pár percet és tekintsük át a Cvonline Preselector (PSE) termékének múlt évi teljesítményét és a HR-es toborzási csapat tapasztalatait.  Ismert a mondás: „a kihívások teszik életünket érdekessé és igazán sikeressé…”. Ez ránk most nagyon igaz, hiszen kihívásokkal teli, érdekes és – szerencsére elmondhatjuk – igen sikeres évet zárt a PSE divízió. A fejlődés kézzelfogható és bőven ad okot a bizakodásra a jövőt illetően.

Egyre nagyobb az igény az előszűrésre

Kezdjük az elejéről és válaszoljuk meg a kérdést, miért is van szükség az előszűrés szolgáltatásra egyre több szakterületen. A legegyszerűbb válasz: mert így még nagyobb az esély, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb jelöltet egy adott munkakörre. Szintén magyarázat, hogy bizonyos mértékben csökkent az elmúlt években egy adott hirdetésre jelentkezők száma, mind abszolút értéken, mind minőségi jelölt mennyiségében. Minőségi jelölt kifejezés alatt az adott hirdetésben leírt feltételeknek való lehetőség szerinti legteljesebb megfelelést értjük. Ez a trend általánosan megfigyelhető az állásportálok piacán. Így ma már nagy szükség van egy plusz megoldásra, melynek során munkatársaink a teljes adatbázist felhasználva végeznek előszűrést a keresett pozícióra.

Az új munkakörök nyújtotta kihívások

Ha az elmúlt évekre gondolunk vissza, mindig is léteztek olyan klasszikusnak mondható munkakörök, amik kapcsán gyakran vettek igénybe fejvadász (executive search) szakembereket, akik különféle technikák, kapcsolatok és célzott adatbázisok segítségével „levadászták” a kívánt szakembereket. Ez a módszer – ahogy az angol elnevezés is mutatja – elsősorban közép-, és felsővezetői beosztásban lévő munkatársak keresésére szolgál. A fejvadász cég munkatársa, a tanácsadó, közvetlen megkeresés és ajánlás útján jutott el több csatornán – adatbázis, Internet, social media – keresztül a legmegfelelőbb pályázóhoz, és kínálta fel neki az álláslehetőséget. A legjobb szakemberek általában persze nem állás nélküliek, hanem esetlegesen elgondolkodnak a váltás lehetőségén, ha megfelelő motivációt tud a HR tanácsadó felmutatni számukra. Már évek óta tapasztalható, hogy a munkaerő-közvetítés e formáját felső-, és középvezetőkön kívül speciális szaktudást igénylő munkakörök betöltéséhez is igénybe veszik a munkaadók. A preselector szolgáltatás kiválóan alkalmas egyrészt arra, hogy akár középfokú végzettséget igénylő, de egyre keresettebb szakmák tekintetében végezzük PSE szolgáltatásunkat, melynek során gyorsan és hatékonyan szelektáljuk az adatbázisainkban található akár több száz potenciális jelöltet, másrészt alkalmas arra is, hogy megszólítsuk a passzív álláskeresőket is a – mára sok esetben sikeresen alkalmazott – Social Media keresésünk által. Csapatunk a tavalyi évben – alkalmazkodva az új toborzási irányzatokhoz – olyan képzéseken vett részt, melyeken a közösségi média toborzás egyes technikáit sajátította el.

Felfelé ívelő mutatók

Nem fogok most senkit a száraz számadatokkal untatni, a PSE éves teljesítményét vizsgáló diagramok mindegyike nagyon határozott emelkedést mutat, amiből két fontos következtetés vonható le. Egyrészt, hogy a munkaerő-piacon szinte már munkakörtől függetlenül egyre nagyobb az igény a PSE szolgáltatásra, továbbá a szolgáltatás kapcsán bevezetett új technikák és módszerek emelték a termék sikerességét és hatékonyságát. Büszkén mondhatjuk el, hogy valamivel több, mint 30%-os bevétel gyarapodást hozott 2017, és amire a legbüszkébbek lehetünk, hogy több mint 130 fő elhelyezését jelezték vissza partnereink az általunk lefolytatott projektek kapcsán. Vizsgáltuk az új és visszatérő ügyfelek arányát, ami 40 – 60%-os megoszlást mutat a visszatérő ügyfelek javára. Ez is bíztató jele annak, hogy aki egyszer igénybe vette szolgáltatásunkat, idővel újra megkeres minket, és visszatérő, megbecsült ügyfélként ismét a Cvonline-tól veszi igénybe ezt a típusú szolgáltatást. A szolgáltatás minőségi megoszlásának vizsgálata szerint egyre többen bíznak meg minket Complex kereséssel, ami – szemben a Basic szolgáltatásunkkal – egy sokkal részletesebb, alaposabb, nyelvtudás tesztelését is igénylő keresés, amely egy minőségében is hatékonyabb módszere a PSE szolgáltatásnak, és amelynek során igénybe vesszük a social media search minden eszközét. Sok partnerünknek kedvez az Aktív keresés, melynek során már 2 hét alatt öt megfelelő jelöltet állítunk a keresett munkakörre. Növekvő bevételeinkből folyamatosan áldozunk további képzésekre és fejlesztésekre annak érdekében, hogy az előszűrés szolgáltatás színvonalát folyamatosan fejleszthessük.

Amit 2018 ígér

Ahogy a cikk elején is említettem, már javában folyik a munka a Preselector csapatnál. Ahogy arra számítani lehetett, a magasan képzett mérnökök és pénzügyi szakemberek keresése mellett folyamatos az igény az előszűrési szolgáltatásunkra a termelő, technikusi és logisztikai vállalatok beosztott szakemberei esetén is. Idén egészen biztos, hogy fejleszteni fogjuk e szakemberek toborzásának technikáit, hogy meg tudjunk felelni a piac igényeinek. Megemlíteném, hogy már most van olyan munkakörben keresésünk, ami a PSE történetében először fordul elő. Izgalmas feladatot kaptunk, egy a magyarországi kriptovaluta kereskedelmének beindítását a zászlajára tűző nemzetközi vállalat megbízásából. Hiszünk képességeinkben és szolgáltatásunkban, így várjuk az Ön megbízását is, hogy Preselector szolgáltatásunkkal hozzájárulhassunk vállalati sikereinek növeléséhez.

Hunyor Péter
Senior HR Tanácsadó