cvonline.hu

Sokszor támadják, kritizálják, kiegészítik, de abban mindenki egyetért, hogy személyes interjú nélkül nem történhet kiválasztás.

A kiválasztásnak számos módszere van, az alkalmassági vizsgálatoknál azonban világszerte a legtöbbet használt módszer az interjú. Annak ellenére, hogy tanulmányok szerint a módszer érvényessége, megbízhatósági foka alacsony. Hogyan lehet az, hogy a leginkább preferált módszerek közé tartozik, mégis vitatott hasznossága, előrejelzési mutatója?

Nem véletlen éri sok támadás a módszert, hiszen a módszer „validálója” az, aki az interjút készíti. Épp ezért szükséges, hogy az interjúkészítők szakemberek legyenek, és ismerjék –többek között-a személyészlelés törvényszerűségeit és annak torzító erejét. Ezen kívül tisztában legyenek saját korlátaikkal, és igyekezzenek a szubjektivitás mértékét a minimálisra csökkenteni. Emellett az előkészítés, felkészülés, a figyelem tudatos irányítása, strukturáltság mind-mind nélkülözhetetlen tényezők, ezek hiányában, illetve kimerültség, túlterheltség esetén könnyen a szubjektivitás csapdájába kerülhet még egy tapasztalt interjúztató is, melynek következményeként:

A szubjektivitáson túl más szempontból is érik bírálatok a módszert, hiszen, ha még objektívak is maradunk, akkor sem biztosan jósolja be egy sikeres beszélgetés a beválást. Az interjúk a legtöbb esetben nem alkalmasak a megfelelő jelöltek azonosítására. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a különböző interjúztatók rendszerint nem értenek egyet egymás ítéleteivel- melyet igen sokszor tapasztalunk a szakmai konferenciákon is!

A specifikus továbbképzések segíthetnek felhívni az interjúztatók figyelmét a lehetséges buktatókra, a gyengébb pontokra, s így redukálható a hibák előfordulásának valószínűsége. Az interjú strukturálása teszi lehetővé a szubjektivitás csökkentését.

Függetlenül az összes többi kiválasztási módszer értékétől és hatásosságától, talán nincs munkaadó, aki ne formálna igényt az alkalmazás előtti interjúra. A fentiekben leírt hozzáállással, felkészültséggel és hozzáértéssel javíthatóak az interjú a beválási mutatói, azonban a siker messzemenően függ az interjúztató személyes tulajdonságaitól. Egyes kutatók nemes egyszerűséggel "művészeti formának" tartják a hagyományos interjút, hiszen azt találták, hogy az interjúztató személyes tulajdonságai és kvalitása fontosabbak az interjú felépítésénél.

Ötvözzük hát: törekedjünk rá, hogy ne csak művészei, de lehetőleg, tanult mestereivé váljunk szakmánknak!

Fazekas Katalin
HR Tanácsadó

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu