cvonline.hu

Egyre többet használt fogalom. Mégis kevesen tudják pontosan, mit jelent, hogyan érhető el és egyáltalán miért és kinek jó?

Mit is takar a fogalom?

A figyelem szándékos és ítéletmentes irányítása a jelenre, a ránk ható ingerek befogadása. Kíváncsi és nyitott hozzáállás minden külső és belső élményünk felé, legyen az akár pozitív vagy negatív, kellemes vagy kellemetlen. Vagyis „itt és most”- ban lenni. Ugye milyen egyszerű, vagy mégsem?
Télen a meleget, nyáron a hideget, ősszel a karácsonyt, hétfőn a pénteket, gyerekkorban a felnőttkort, felnőttkorban a gyerekkort, a nyaralást aztán az édes otthont- mindig mást akarni, vagy éppen nem azt, amiben vagyunk. Vagyis nem a jelenben élni. Ugye ismerős? Ezt gyakran megéljük, vagy fogalmazhatnánk úgyis, hogy ritkábban éljük meg ellenkezőjét.

A tudatos jelenlét:

- nem relaxációs technika
- nem kötött vallási vagy hiedelemrendszerhez
- nem követel életstílus változtatást

Hogyan érhető el?

Gyakorlással megtanulható, bárki által elsajátítható. Létrejöttéhez elengedhetetlen, hogy időt adjunk magunknak élményeink megéléséhez. Felgyorsult világunk, a halmozott médiafogyasztás, az információáradat és az „elkalandozási” képességünk gátolja a folyamatot.

Miért és Kinek jó?

Röviden: A jóllétünk növeléséért. Mindenkinek.
Gondolta volna, hogy a tudatos jelenlétünk gyakrabban történő átélése:
- növeli elégedettség érzésünket
- jobb életminőség elérését teszi lehetővé
- stressz helyzetekkel való hatékonyabb megküzdést segíti
- erősíti az immunvédelmet
- csökkenti a krónikus fájdalomérzetet
- növeli figyelmi kapacitásunk
A jelennel való kapcsolat segíti, hogy elfogadjuk az élet ambivalens természetét: a nehézségeket és teljesebben átélhessük annak örömeit. A világ tőlünk fiatalságot, rugalmasságot, gyorsaságot vár. A modern elvárások azt sugallják, gyorsulj föl, de az emberi igények a világ hektikussá válásával ellentétben, állandóak maradtak: közösséghez tartozási, elfogadási, szeretni, szeretve, elfogadva és értékelve lenni, alapvető igényünk. Ezeknek megtapasztalása padlógázzal nem lehet, húzzuk hát be a kéziféket, mert ezeket az igényeinket csak az emberi kapcsolatok kibontakozása során tudjuk kielégíteni.

Fazekas Katalin
HR Tanácsadó

Felhasznált forrás: Szondy Máté: Megélni a pillanatot- A tudatos jelenlét pszichológiája (Bp. 2012)

 

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu