Blog Munkaadóknak

Álljon felkészülten a rajtvonalhoz!

A koronavírus-járvány következtében megjelenő változások sokként érték nemcsak a magánszemélyeket, hanem a vállalkozásokat is. Az első megelőző intézkedések bevezetése után annyira felgyorsultak az események, hogy a vezető pozícióban lévő szakembereknek néhány nap leforgása alatt kellett olyan döntéseket meghozni, melyeket normál körülmények között akár több hétig is mérlegelnek, illetve alaposan előkészítenek.

Ebben a helyzetben természetes, hogy azokat a feladatokat, amelyeket nem a  rendkívüli körülmények kényszerítenek ki, így a munkaerő-toborzást, ideiglenesen felfüggesztenek, későbbre tolnak. 

Az újra tervezés azonban úgy tűnik megindult. Egy rövid kérdőívben megkérdeztük partnereinket, hogy a kezdeti sokk után, milyen lépéseket terveznek a közeljövőben a HR területén. Felmérésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy rövid távon milyen elmozdulás várható a munkaerő-toborzás területén. 

Inkább az óvatos kivárás a jellemző a cégekre

A válaszok alapján úgy láttuk, hogy a munkaadók 68%-a nem tervez elbocsátásokat, inkább munkaidő csökkentéssel, szabadságok kiadásával, fizetés nélküli szabadsággal igyekszik áthidalni a bizonytalan időszakot. Az is világosan látszik, hogy a munkaadók 45%-a tervez munkaerő-felvételt.  

A jól képzett munkaerő lényegesen kevésbé érintett

Mind a leépítések, mind a munkaerő-felvétel jelentős mértékben a fizikai dolgozókat, gyártás/termelésben résztvevőket érinti - itt találtuk a legnagyobb számokat - az elbocsátott alkalmazottak 12%-a közülük kerül ki.  Továbbá a vendéglátás, idegenforgalom, adminisztrációs területeken dolgozókat érintő elbocsátások számai ugyanúgy jelennek meg, ahogy a hírek alapján várható volt.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a jól képzett, szellemi munkaerő sokkal kevésbé érintett az elbocsátások terén. Ők a megkérdezett munkáltatók által elbocsátott munkaerő 3%-át teszik ki.  Őket igyekeznek a munkaadók rugalmas megoldásokkal megtartani, mivel a vállalkozás működésének újraindításnál számítanak rájuk. Valamint az eddigi hiányszakmákban dolgozó mérnököket, IT szakembereket továbbra is keresik. 

Jelentős átrendeződés várható

A munkaerő-felvételt tervezők között ugyanúgy nagy számban jelenik meg a fizikai munka/szakmunka, illetve a gyártás/termelés területére toborzó vállalkozások, ráadásul hasonlóan nagy számban, mint a leépítést tervezők között. Ebből arra lehet következtetni, hogy ezek a területek jelentős átrendeződés elé néznek.

>> KEDVEZMÉNYES ÁLLÁSHIRDETÉS-FELADÁS<<

Nő az érdeklődés az online megoldások iránt

A munkaerő-toborzás tekintetében az online megoldások alkalmazását a válaszadó cégek fele tervezi igénybe venni. A vállalkozások szívesen nyitnak most olyan megoldások felé, mint az online interjú, kérdőív, illetve videó CV

A felmérésben résztvevő magánszemélyek válaszai alapján az derült ki, hogy a jelenleg aktívan munkát keresők 57%-a már a járvány kezdete előtt is aktív álláskereső volt, 43% pedig a járvány miatt kényszerül új lehetőségek után nézni. A megkérdezett álláskeresők fele jelen pillanatban nem dolgozik, azaz elbocsátották vagy inaktív státuszba került (fizetés nélküli szabadságon van, készenléti díjban részesül, egyéb)

Érdekes megjegyezni, hogy a digitális megoldások alkalmazását a munkavállalói oldalon rendkívül rugalmasan és pozitívan fogadják. A kérdőívet kitöltő álláskeresők több mint 70%-a kifejezetten nyitott ezekre a megoldásokra és nagyfokú rugalmasságot mutat az alternatív foglalkoztatási lehetőségek irányába. 

Szívesen használna-e az álláskeresés során olyan online eszközöket, mint például videó interjú?

A vállalkozások V-alakú válsággörbét remélnek

Arra számítunk, hogy a vállalkozások újraindítása hasonló gyorsasággal történik majd, mint a kényszerű fékezés. Így a felmérésünk eredményei fényében szeretnénk megkönnyíteni és hozzásegíteni a vállalkozásokat, hogy felkészülten álljanak a rajtvonalhoz. Ehhez most kedvezményes árú, speciális hirdetési csomagokat kínálunk. Csomagjaink széleskörű megoldást nyújtanak, mindegy, hogy fizikai pozícióra vagy speciális képzettséget igénylő munkakörre keres jelölteket. Látogasson el weboldalunkra, válassza ki az Ön számára legjobb megoldást és töltse fel hirdetését!

>> KEDVEZMÉNYES ÁLLÁSHIRDETÉS-FELADÁS<<