Blog Munkaadóknak

Sok HR szakember és vezető szeret frissdiplomásokat alkalmazni, mivel kevesebb kiadást jelent a vállalatnak mint egy senior szakember, jó sok idő választja el őket a nyugdíjazásig és sokszor új szemléletmódot, friss ötleteket hoznak a cég életébe. Ezen felül őket könnyebb motiválni és formálni is, mint egy több éves tapasztalattal rendelkező, kiforrott szemléletű munkaerőt.

Azonban ahhoz, hogy hosszú távon meg tudjuk tartani őket, érdemes figyelni az alábbiakra:

Nincs önbizalom építés

A legtöbb esetben sokkal kisebb a pályakezdők önbizalma, mint azt elsőre gondolnánk. Annak érdekében, hogy a legtöbbet ki tudják hozni magukból, fontos számukra, hogy azt érezzék vannak bennük kiaknázatlan lehetőségek. Amennyiben a vezető nem próbálja meg építgetni az új, fiatal alkalmazottak önbizalmát akkor ők kizárólag csak a negatív dolgokra fognak összpontosítani: miért nem lehet kész feladat, miért lehetetlen, miért túl nehéz befejezni. Ez a pesszimista hozzáállás idővel hatással lesz a teljesítményükre, majd a sok kudarcélményt követően feladják és továbbállnak a cégtől.

Vállalati célok kommunikálásának elmaradása

Mindegyik kemény vezető célokat tűz ki maga elé. Ezeket a célokat érdemes mások tudtára is adni, hogy a dolgozók is lássák a munkájuk értelmét. Azt várni a fiatal kollégáktól, hogy kitalálják a vállalat jövőképét értelmetlen és a legtöbbször ez is közrejátszik a pályakezdők alacsony teljesítményében. A fiatal munkavállalóknak kiemelten számít az, hogy úgy érezzék a munkájuk hatással van a vállalat teljesítményére és hogy fontos a munkájuk. Enélkül rohamosan csökken az ambíciójuk és romlik az összpontosítási képességük.

Oktatás hiánya

Munkaadóként gyakran figyelmen kívül hagyjuk továbbá a frissdiplomások oktatását. Emiatt ők úgy érezhetik, hogy a vállalatnál nincs igény a fejlődésre. Ezzel egy időben a vezetők pedig a folyamatos tanulásra való igényt az önállóság hiányaként értelmezik.

Összességében a mostani fiatal munkavállalók eltérően tekintenek a munkahelyre, mint a szüleik. Elvárják, hogy a vezetők célokat tűzzenek ki eléjük és bátorítsák őket azok elérésére. Ahelyett, hogy kiölnénk belőlük a lelkesedést, érdemes átgondolni a vállalat jelenlegi működési folyamatait és megnézni, hogy mely területen tudnának sikereket elérni.

Szabó Diána
Cvonline.hu