cvonline.hu

Munkaerőhiány, ezt halljuk minden nap, legyen szó fizikai, vagy szellemi munkaerőről. A dolgozók megszerzése nem egyszerű, de megtartásuk még nehezebb feladatnak bizonyul!

Úgy tűnik a “Mindenki pótolható” és a “Ha nem tetszik, el lehet menni”, “ezért kapja a fizetését” alapelvet ideje lecserélni, ugyanis ezzel a hozzáállással nagyban növeljük a fluktuáció esélyét, a tehetségesek elvándorlását!

Az anyagiakon túl azt találták, hogy leggyakrabban a következő okok  vezetnek váltáshoz:

A z alábbiakban összeszedjük, mik azok a béren kívüli tényezők, melyek viszont hozzájárulnak a munkaerő megtartásához:

KOMMMUNIKÁCIÓ, olyan elcsépelt, olyan közhelyes, a gyakorlat azonban mégis azt mutatja kell erről írni és beszélni. Hányszor van az, hogy azért veszt motivációt egy dolgozó, mert, nem kap személyre szabott visszajelzést a munkájáról: mit csinál jól és mit kellene másképp.  Az elismerésre és visszajelzésre sok vezető még mindig nem fektet elég hangsúlyt, nem érzik jelentősségét, többek felesleges maszlagnak tekintik, pedig ennek hatására a munkavállalók minden esetben motiváltabbak lesznek,nő az elköteleződésük !.

ELISMERÉS ÉS HATÉKONY VISSZAJELZÉS

A dolgozók magas motivációs szintjét jelentősen emeli, ha úgy érzik, hogy törődnek velük, és hogy személyes teljesítményük, fejlődésük valóban értékes és hozzájárul a cég fejlődéséhez. Az ilyen miliőben bátrabban fordulnak az alkalmazottak a felsővezetőkhöz is, ami növeli a partneri kapcsolatot, az együttműködést.

ELÉGEDETTSÉGVIZSGÁLAT

Az alkalmazottak elégedettsége kulcsfontosságú a vállalkozás sikere szempontjából, ezért minden eszközt meg kell ragadni a feltárására és a javítására. Fontos és érdemes időről-időre felmérni, hogyan érzik munkatársaink magukat, mivel növelhetnénk elégedettségüket, mi az, amin változtatunk kell, mert az elégedetlenség már aggályos szinteket ölt?!

KARRIERÚT-TERVEZÉS:

A megtervezett karrierutak által biztosított jövőkép birtokában eredményesebben végezhetik munkájukat az alkalmazottak. A sikeres munkahelyi életpálya javuló munkafeltételeket, nagyobb felelősséget kívánó munkakört, magasabb státust jelentő komplexebb feladatokat és/vagy magasabb anyagi-erkölcsi elismerést jelent. A magyarok szeretik a kihívásokat, a napi munkafeladatok kedveltsége, az értelmes, önmegvalósításra is lehetőséget adó munkavégzés a legfontosabb megtartó tényezők közé tartoznak a hazai munkáltatók kezében.

ELŐMENETEL MEGTERVEZÉSE

Az előmeneteli tervezés során megtervezzük, hogy a dolgozók milyen rendben, milyen szabályok szerint töltsék be a megüresedő pozíciókat, illetve miknek kell megtörténnie ahhoz, hogy feljebb léphessenek. Ezzel a tervezéssel elérhetjük, hogy a dolgozók képezzék magukat és felkészüljenek az előléptetésre, nem mellesleg, meg erőfeszítéseket tegyenek nap, mint nap a jobb teljesítmény elérése érdekében. Köztudott, hogy nagyon sokan az előrelépés hiánya miatt hagyják el a vállalkozásokat. Egyértelműen megfogalmazott előmeneteli tervvel, amely az alkalmazottak megtartására vonatkozó terv része, csökkenthetjük a fluktuációt.  A legtöbb előmeneteli terv a következőket tartalmazza:

A jövő vezetője elsősorban EMBERI, hangzott el az idei évi online toborzási konferencián. A hosszútávon jól prosperáló cég humánus és értékeli, megbecsüli alkalmazottait, akik ugyanígy viszonyulnak cégükhöz!

Fazekas Katalin
Senior HR Tanácsadó

Álláshirdetés feladás, önéletrajz adatbázis hozzáférés, álláskeresők előszűrése vagy egyéb munkaadóknak, hirdetőknek szóló szolgáltatások kapcsán keresse a Cvonline.hu professzionális csapatát bizalommal, a következő elérhetőségek valamelyikén:
Russmedia Digital Kft.
H-1138 Budapest, Madarász Viktor utca 47-49.
Telefonszám: (+36 1) 5100-800
Fax: (+36 1) 302-1736 vagy (+36 46) 887-350
E-mail: info@cvonline.hu