Blog Munkaadóknak

Korábbi cikkünkben már írtunk a generációk közti különbségekről és ezek összehangolásáról.  Most viszont tovább gondolva ezt a témát szeretnénk körbejárni az életkori sajátosságokat, ezen belül is az előnyöket és hátrányokat. Miért érdemes munkáltatóként színes csapatot építenünk? Hogyan látjuk mi szakemberek az életkor dilemmáját? Hogyan lehet az életkor kérdését jól kezelni?

A lentiekben olyan ügyfélelvárásokra szeretnék reflektálni, amelyekkel nap mint nap találkozunk:

  • „Fiatal kollégát keresek, mert egy senior életkorúnak biztos túl kevés kihívást jelentene ez a pozíció és gyorsan odébb állna.”

Itt mindenképp érdemes esélyt adnunk arra, hogy megismerjük egy-egy pályázó valódi motivációját. Lehetséges, hogy előzőekben nagyon stresszes és szerteágazó feladatkört látott el és most szeretne csak „egy szeletére” koncentrálni, esetleg nagyon közel lakna a munkahelyéhez.

  • „Mindenképp idősebbet keresek a szakmai tapasztalat miatt.”

Számolnunk kell a felelősség mértékével, de miért gondoljuk, hogy egy huszonéves nem rendelkezik vele? Egy talpraesett fiatal, aki gyorsan tanul hamar lefaragja a tapasztalat hiányát. Ezt akár egy szituációs feladattal is megnézhetjük az interjú során, de ne zárjuk ki őket rögtön az elején.

  • „Korban a csapatba illőt keresek.”

Biztosan a kor határozza meg a csapatot? Szerintem sokkal fontosabb a közös cél, a közös hobbi esetleg. Hasonló személyiségjegyek, értékek. Azt javaslom, hogy a csapat „karakteréhez” illeszkedő kollégát keressünk elsősorban.

  • „Amennyiben tapasztaltabb, biztosan magasabb a bérigénye is.”

A mindennapok tapasztalatából tanúsíthatom, hogy a valóság sok esetben rácáfol. Sokszor megfordul az én fejemben is, hogy a minden szempontból „tökéletes” jelöltnek biztosan magasabb a bérigénye, de ilyenkor mindig érdemes erről őt megkérdezni, sok esetben fér bele az elvárás a keretekbe a beszélgetést követően. Többször előfordul, hogy megtetszik neki a pozíció vagy olyan háttere van, hogy a bér másodlagos számára, esetleg van egyéb pénzforrása is.

  • „A nyelvtudás és informatikai tudás elengedhetetlen számunkra.”

Gyakran gondolják a munkavállalók, hogy egy bizonyos életkor felett kevesen rendelkeznek a fenti tudásokkal/tapasztalatokkal. Mindenképp vizsgáljuk meg, hogy tényleg elengedhetetlen számunkra ez az elvárás? Tényleg napi szinten használnia kell az új kollégának? Azt gondolom, ha szakmai tapasztalat és egyéb ismeret közül kell választani, egyszerűbb egy nyelvi vagy informatikai kurzust végeztetnünk új munkavállalónkkal.

Bízom benne, hogy a fenti példákkal sikerült rávilágítanom arra, hogy ha minden értelemben megfelelő kollégát keresünk, akkor ne vegyük el magunktól ennek a lehetőségét, azáltal, hogy feltételezések révén diszkriminálunk.

Benedek Adél

HR tanácsadó