Blog Munkaadóknak
Manapság egyre divatosabbá vált a nyári céges csapatépítő rendezvények szervezése. Viszont még mindig vannak olyan cégek/vállalatok, akik nem tartják fontosnak ezeknek a programoknak a szervezését vagy egyszerűen nem tudják hogyan kezdjenek hozzá. Rövid cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is elengedhetetlenek ezek a rendezvények.

Mi a célja a csapatépítőnek? - Elsősorban az, hogy a munkavállalók közötti kommunikáció javuljon és erősödjön a lojalitás a cég felé.

Hogyan lehet ezt a célt elérni?

  1. Teremtsd meg a bizalmat. – Lehet, hogy olyan vezető vagy aki megkérdezi munkavállalóit arról, hogy milyen sikereket szeretnének elérni az életben, de egy csapatépítőn lehetőséged nyíliik arra, hogy tényleges megismerd a dolgozókat. Időközben rádöbbenhetsz arra, hogy milyen értékek rejtőznek az irodában.
  2. Személyes kapcsolatok kialakítása- Ez szorosan hozzákapcsolódik az első ponthoz. Próbáld meg megismerni munkavállalóidat. Ne csak a munkájukról kérdezd őket, hanem mindennapi dolgokról beszélgess Velük. Érzékeltesd velük, hogy nem csak a munkában állsz mellettük, hanem magánéletükben is.
  3. Vegyítsd a csapatot! – A legfontosabb célja a csapatépítőnek, hogy ne csak azok legyenek együtt, akik a munkában is nagyrészt együtt vannak, hanem hogy minden divízió megismerje a másikat. Ezáltal sokkal jobb lesz a csapatok közötti viszony és az elköteleződés is.
  4. Vedd figyelembe a célcsoportot. - Természetesen nem lehet olyan programot megszervezni, ami mindenkinek teljes mértékben megfelel. Viszont fontos odafigyelnünk arra, hogy kiknek szervezzük a csapatépítőt. Vegyük figyelembe a csapat életkorát, létszámát, összetételét.
  5. Lépjetek ki az iroda falai közül! - érdemes külső helyszínen, akár a szabadban szervezni ezeket a programokat. Különböző játékok pedig oldják a hangulatot és a játék során felszínre kerülhet az eddig rejtett kreativitás, a különféle személyiségtípusok. Figyeld meg, hogy egy-egy játék során ki veszi fel az irányító szerepet, ki az, aki kreativitásával a leggyorsabban oldja meg a feladatot, a későbbiekben tudsz majd erre építeni.

Abban egyetérthetünk, hogy mekkora szerepe van egy csapatépítőnek és azt is tudjuk, hogy milyen előnyökkel járhat, ha munkavállalóinkat elkötelezzük. Nemcsak időt, de pénzt is spórolunk meg, ha lojalitásukat erősítjük. Érdemes tehát elgondolkozni egy jól szervezett csapatépítő előkészítésében, hogy munkavállalói csapatod tényleg épüljön.

Ha nincs ötleted milyen programokat szervezz, olvasd el rövid cikkünket, ahonnan ötleteket meríthetsz.

https://munkaadoknak.cvonline.hu/10-otlet-a-nyari-csapatepitesre/

Kovács Klaudia
HR Tanácsadó